Home
Terug naar algemene info over VHP
Terug naar overzicht veelgestelde vragen
...
Hoe worden de lokale besturen er van op de hoogte gesteld dat de lancering van het platform, en de verplichting om dit te gebruiken, eraan komt?
Van zodra Ondertussen werd het kaderdecreet vlaamse handhaving en het uitvoeringsbesluit voorhanden zijn, zullen we een officiële communicatie uitsturen. Intussen zijn we al gestart met een aantal infosessies en zullen er al vragen gesteld worden door het projectteam, bijvoorbeeld om de nodige protocollen tijdig ondertekend te krijgen. Bij vragen kan u contact opnemen via vhp.support@vlaanderen.be.goedgekeurd. Er werden al een aantal infosessies georganiseerd ook, o.a. bij de ambtelijke werkgroep voor handhaving, en bij het VVSG.
Er werd een officiële communicatie uitgestuurd naar de betrokken inspecties van de Vlaamse Overheid, naar de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, en naar de steden en gemeenten die aan onroerenderfgoedverbalisering doen. De overige steden en gemeenten, alsook de provincies, zullen deze communicatie ook ontvangen omstreeks 1 oktober.
Wat moeten we doen als we willen aansluiten via API?
...
Hoe dat moet, staat in dit filmpje uitgelegd. Meer info vindt u ook hier.
Later zal het mogelijk zijn om toegang te vragen tot de handhavingsbibliotheek. Wat zullen we daarin kunnen zien, en op basis waarvan wordt de toegang gegeven?
Toegang zal verleend worden op een 'need to know' basis. Hiervoor zal men een vraag moeten indienen die verheldert welke informatie men precies vraagt, en waarom. Het proces om die vraag in te dienen moet nog bepaald worden. De Vlaamse Regering beslist dan of die toegang verleend wordt of niet.
Wat men precies kan zien, kan ingesteld worden a.d.h.v. deze criteria:
...
locatie
...
inspectiedienst / beboetingsinstantie
...
rechtsbrononderdelen (regelgeving)
...
documenttype
Het ontwerp BVR voorziet dat de PV’s van collega’s binnen hetzelfde beleidsdomein zullen kunnen geraadpleegd worden, ongeacht het grondgebied.
Hoe werkt dat precies, en wanneer wordt dat goedgekeurd? En wat kunnen collega’s van andere beleidsdomeinen of lokale besturen dan zien?
Het platform bevat verschillende toepassingen, waaronder de aansluiterstoepassing en de handhavingsbibliotheek.
De aansluiterstoepassing dient om dossiers in te voeren in het platform. Sommige belanghebbenden, die aan een dossier werden toegevoegd, kunnen het dossier raadplegen of aanvullen in die toepassing. Bijvb:
De entiteit die het PV of verslag van vaststelling opmaakte, zal de eigen dossiers hierin kunnen raadplegen, met de beslissingen die achteraf genomen werden m.b.t. vervolging. Beslissingen van het parket zullen pas in de toekomst kunnen geraadpleegd worden, wanneer hun connectie met het VHP gerealiseerd is (datum nog te bevestigen).
Het parket en de beboetingsentiteit zullen alle ingegeven informatie van deze dossiers kunnen raadplegen.
De handhavingsbibliotheek bevat alle handhavingsdossiers, ook deze die door andere entiteiten werden ingevoerd. Deze bibliotheek zal raadpleegbaar zijn via een User Interface vanaf ca. april 2024. Uw organisatie kan er enkel toegang krijgen toe indien:
er vooraf een protocol werd afgesloten, en
u voldoet aan één van deze voorwaarden:
Uw organisatie valt binnen de scope van het ontwerp BVR (Besluit Vlaamse Regering) dat werd ingediend. Dit ontwerp BVR voorziet dat sommige entiteiten automatisch al toegang zullen krijgen tot een aantal dossiers. De scope van dit ontwerp betreft enkel Omgevingshandhaving en voorziet dat entiteiten binnen eenzelfde beleidsdomein toegang kunnen krijgen tot elkaars dossiers. Ook gemeenten, zullen toegang krijgen tot dossiers, waarbij bijvb een overtreding werd vastgesteld door een VO inspectie.
Uw organisatie dient een gefundeerde aanvraag in bij de Vlaamse Regering, die dit dan na advies van de Vlaamse Toezichtscommissie goedgekeurd moet worden. Het proces om die toegang aan te vragen moet nog uitgewerkt worden en zal ten gepaste tijde gepubliceerd worden op onze informatiesite.
Toegang zal verleend kunnen worden volgens een ‘need to know’ principe o.b.v. deze criteria:
- locatie
- inspectiedienst / beboetingsinstantie
- rechtsbrononderdelen (regelgeving)
- documenttype
- dossier van de inspectiedienst EN/OF sanctiedossier, met extra granulariteit binnen die dossiers