...
Er bestaan veel verschillende types documenten m.b.t. handhaving. In eerste instantie zal er een verplichting gelden om de PV's, verslagen van vaststelling en beslissingen rond sanctieprocedures digitaal in te voeren in het VHP, en ook de bijlagen en kennisgeving daarrond. De datum waarop dit verplicht wordt, wordt via besluit van de Vlaamse Regering vastgelegd, en gecommuniceerd aan de betrokkenen. Het VHP voorziet in eerste instantie dan ook dat deze documenttypes kunnen opgeladen worden.
Er zijn .
Technisch kunnen er al heel wat andere documenttypes die nu al ingevoerd kunnen worden, al is dat niet verplicht. Deze documenten kunnen opgeladen worden, weliswaar Ze kunnen momenteel enkel gelinkt worden aan een vastgesteld feit, en kunnen ook al kennisgegeven worden via het platform. Stukken waarin bijvoorbeeld maatregelen vermeld staan, kunnen echter nog niet aan bepaalde maatregelen gekoppeld worden. Dat is voorzien voor later.
...
Bijlagen kunnen inderdaad apart, niet e-ID ondertekend toegevoegd worden. Enkel het PV zelf dient e-ID ondertekend te zijn als dit opgesteld werd door de eigen entiteit. Aparte bijlagen kunnen inderdaad enkel naar het parket kennisgegeven worden indien gewenst. Je doet eerst een kennisgeving aan het parket en vinkt maximaal 6 documenten aan en daarna doe je een kennisgeving aan de overtreder en vinkt er bijvoorbeeld maar 2 aan. Dit wordt uitgelegd in de training.
We raden aan documenten niet te bundelen in 1 bestand.
Moeten er ook PV's en verslagen van vaststelling uit het verleden in het VHP worden ingevoerd?
...
Dat houdt in dat het origineel document beveiligd bewaard wordt, en dat de identificatiegegevens van de eID van het document gehaald worden, indien het document eID ondertekend is.
Er wordt een afgeleid document beschikbaar gesteld in PDF formaat, dat inhoudelijk identiek is aan het origineel, en dat door middel van een zegel verwijst naar het Vlaams Handhavingsplatform dewelke de authentieke bron is van het origineel. Het afgeleid document wordt voorzien van een gekwalificeerd certificaat en heeft een gelijke bewijswaarde als het originele document.
...
De belangrijkste reden is dat we onze digitale documenten beveiligd, leesbaar, niet-manipuleerbaar en permanent willen bewaren, een uitdaging die niet evident is voor iedere inspectiedienst of lokaal bestuur. Onder andere omwille van schaalredenen heeft de Vlaamse Overheid dus beslist om dit te voorzien in het platform.
Daarnaast brengt de borging nog een aantal belangrijke voordelen mee voor de Vlaamse Overheid.
Wanneer iemand een document tekent met een eID is zijn / haar rijksregisternummer zichtbaar op het PDF document. Dankzij het borgingsproces kunnen alle verwijzingen naar een eID worden verwijderd van het document, en dus voorkomen dat er nog persoonlijke gegevens terug te vinden zijn.
Door de borging wordt de authenticiteit van de (eID-ondertekende) handhavingsstukken gewaarborgd, en door het aanbrengen van een zegel wordt ook de integriteit van een document gewaarborgd.
...
Er zal in eerste instantie enkel een verplichting zijn om PV’s en verslagen van vaststelling op te laden, die onder één van deze de decreten vallen: OED, VED, VCRO en DABMin scope vallen. Voor de data vanaf wanneer die verplichting geldt, en voor wie, verwijzen we naar deze pagina. Om dergelijke documenten op te laden, moet er eerst een handhavingsdossier aangemaakt worden. Dat gaat niet anders. Indien er overgegaan wordt tot vervolging, dan wordt er een sanctiedossier gecreëerd. Hieraan kunnen ook specifieke documenten gekoppeld worden. Ieder document moet, met andere woorden, onder een handhavings- en of sanctiedossier hangen. Het zal al toegelaten zijn om andere documenttypes op te laden in een handhavingsdossier, zoals bijvoorbeeld controleverslagen. Deze zullen ook kennisgegeven kunnen worden. Sommige zaken zullen echter nog niet mogelijk zijn voor die andere documenten, bijvoorbeeld ze koppelen aan herstelmaatregelen.
...