Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Een ‘aanmaning’ is niet te verwarren met een ‘waarschuwing’. Een aanmaning is een eerste stap waarbij de vermoedelijke overtreder de kans krijgt om over te gaan tot herstel zonder dat er zware gerechtelijke of bestuurlijke procedures opgestart worden.
De herstelinstantie kan een overtreder dan met herstelplicht aanmanen tot administratieve regularisatie, de uitvoering van maatregelen gericht op feitelijk herstel en de uitvoering van inperkende maatregelen. De aanmaning vermeldt de termijn waarin dat moet gebeuren en de administratieve formaliteiten die daarvoor moeten worden vervuld.
Gedurende de termijn kan de herstelinstantie geen herstel vorderen of een beslissing nemen. De aangemaande overtreder is verplicht de administratieve regularisatie of de uitvoering van de maatregelen die in de aanmaning zijn beschreven, te melden, en daarvan de nodige bewijzen te leveren.

Een aanmaning gaat uit van een herstelinstantie. Door er tijdig gevolg aan te geven en vrijwillig tot herstel of regularisatie over te gaan, voorkomt de overtreder dat er door de aanmanende herstelinstantie herstel wordt gevorderd of een procedure wordt opgestart om publieke herstelmaatregelen op te leggen. Strafrechtelijke of bestuurlijke vervolging blijven steeds mogelijk, m.i.v. van de mogelijkheid voor de strafrechter om ambtshalve een publieke herstelmaatregel op te leggen zolang het herstel niet is gerealiseerd.

Beboetingsinstantie

De personeelsleden of de entiteiten van de Vlaamse overheid die binnen hetzelfde beleidsdomein of voor dezelfde regelgeving door de Vlaamse Regering belast zijn met de bestuurlijke vervolging en sanctionering van bepaalde misdrijven of inbreuken

...

Een handhavingsdossier blijft bestaan, ook als er later een bestuurlijk sanctie- en/of bestuurlijk hersteldossier wordt opgesteld. Het handhavingsdossier kan beschouwd worden als de basis waarop het sanctie- of hersteldossier wordt samengesteld.

Handhavingsbibliotheek

In de handhavingsbibliotheek gebeurt de ontsluiting, bedoeld in artikel 80 van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving, van welbepaalde gegevens van het digitaal klassement waartoe men rechten heeft gekregen via een BVR, op een ‘need to know’ basis, na advies van het VTC.
Concreet kan men deze informatie zien:

  • Het huidige BVR voorziet dat alle verslagen van vaststelling en PV’s van Omgeving (DABM, VCRO, onroerend- en varenderfgoeddecreet, VC Wonen) kunnen bekeken worden.

  • Daarnaast kan men ook zien waarvoor men gemachtigd is in de andere toepassingen, namelijk de aansluitertoepassing, het sanctieregister en het maatregelenregister.

Het raadplegen van de handhavingsbibliotheek laat dus toe om een breder zicht te krijgen van de inbreuken en misdrijven die bijvoorbeeld in een bepaalde regio of binnen een bepaalde regelgeving geregistreerd werden.

Handhavingscollege

Het Vlaams bestuursrechtscollege, vermeld in artikel 2, 1° a) van het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges

...

Een ‘waarschuwing’ is niet te verwarren met een ‘aanmaning’. In overeenstemming met de algemene beleidslijnen kunnen toezichthouders een waarschuwing richten tot de overtreder, met het verzoek zich binnen een bepaalde termijn in regel te stellen, de schadelijke gevolgen van het misdrijf / de inbreuk / de normschending te herstellen, en het bewijs daarvan te verschaffen. Enkel indien de termijn tot regularisatie of de bewijsvoering over de regularisatie wordt genegeerd, wordt er een proces-verbaal of verslag van vaststelling opgesteld of aangifte gedaan.

Een waarschuwing gaat dus uit van een toezichthouder, en biedt de overtreder de mogelijkheid om te vermijden dat een proces-verbaal of verslag van vaststelling wordt opgesteld in ruil voor een tijdig herstel en het leveren van bewijs daarvan. Door gevolg te geven aan de waarschuwing, kan de overtreder de facto zowel een straf of sanctie als een maatregel vermijden. Het parket en de beboetingsinstantie worden dan immers niet op de hoogte gebracht van het gepleegde misdrijf of de gepleegde inbreuk, terwijl het opleggen van een publieke herstelmaatregel zonder voorwerp is geworden.