/
Informatie over de Handhavingsbibliotheek

Informatie over de Handhavingsbibliotheek

Home

 

Inhoudstafel

Introductie

De handhavingsbibliotheek is één van de https://vo-ajh.atlassian.net/wiki/x/MQMiAQ van het Vlaams Handhavingsplatform.
Alle informatie die ingevoerd wordt via de Aansluitertoepassing, stroomt door naar de Handhavingsbibliotheek, die daarmee het hart van het platform vormt, en alle informatie centraliseert.
De Handhavingsbibliotheek kan enkel geraadpleed worden via een user interface. Welke informatie getoond wordt is afhankelijk van je rechten, die mede bepaald worden door de Vlaamse Regering.

 

Disclaimer

Iedere entiteit dient de personen, aan wie toegang gegeven wordt, zorgvuldig te selecteren.
Enkel functiehouders (zoals hieronder beschreven) kunnen toegang krijgen, en daarnaast eventueel een paar mensen die hen daar administratief in ondersteunen, echter onder verantwoordelijkheid van de functiehouder. Hou de lijst ook steeds up to date.

Voor alle personen die toegang hebben geldt dat ze enkel werkgerelateerde opzoekingen mogen verrichten en hierbij een strikte geheimhoudingsplicht moeten hanteren. Alle opzoekingen zullen gelogd worden. Misbruik kan leiden tot strafrechtelijke vervolging en tot het ontnemen van de VHP toegang.
Lees meer hier:

Correct gebruik van het Vlaams Handhavingsplatform

FAQ - gebruik van het VHP | Als verschillende handhavers elkaars PV’s kunnen zien, komt de geheimhoudingspl...

Doeleinden en hoedanigheden

Toezichthouders, verbalisanten, beboetingsinstanties en herstelinstanties kunnen toegang krijgen tot de handhavingsbibliotheek.

Toezichthouders en verbalisanten

Hieronder worden verstaan:

  • bij de entiteiten van de Vlaamse Overheid:
    de gewestelijke milieutoezichthouders,  de verbalisanten ruimtelijke ordening, de inspecteurs onroerend erfgoed, de wooninspecteurs, de gewestelijke toezichthouders inzake scheepvaart, of de mensen die hen daarin administratief bijstaan.​

  • bij steden, gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden:
    de gemeentelijke milieutoezichthouders, de verbalisanten ruimtelijke ordening, de verbalisanten onroerend erfgoed, of de mensen die hen daarin administratief bijstaan.​​

Met uitzondering van de gewestelijke toezichthouders bevoegd voor het scheepvaartdecreet, krijgen zij toegang tot mekaars processen-verbaal en verslagen van vaststelling, in functie van opdrachten van gerechtelijke en bestuurlijke politie in het kader van hun bevoegdheden.

Gewestelijke toezichthouders bevoegd voor het scheepvaartdecreet zullen enkel de eigen dossiers kunnen zien, wat in een volgend BVR mogelijks gewijzigd wordt.

 

Beboetingsinstanties

Hieronder worden verstaan de beboetingsinstanties van Omgeving, Wonen in Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg, alsook de administratieve krachten die hen ondersteunen bij het uitoefenen van hun bevoegdheden.

De beboetingsinstanties van Omgeving en Wonen in Vlaanderen krijgen toegang tot alle processen-verbaal, verslagen van vaststelling, kennisgevingen en beslissingen rond bestuurlijke sanctioneringen m.b.t. VC Wonen, DABM, VCRO, het onroerend- en varenderfgoeddecreet, in functie van hun opdracht tot bestuurlijke vervolging.

De beboetingsinstantie van de Vlaamse Waterweg zal enkel de eigen dossiers kunnen zien, wat in een volgend BVR mogelijks gewijzigd wordt.

Om te vermijden dat beboetingsinstanties regelmatig zouden moeten switchen tussen de handhavingsbibliotheek en het sanctieregister, hebben we voorzien dat de informatie, die zij kunnen raadplegen in het sanctieregister, ook getoond wordt in de handhavingsbibliotheek.
(Zie ook Informatie over de Handhavingsbibliotheek | Opleidingsmateriaal )

Herstelinstanties

Onder herstelinstanties worden verstaan:

  • bij de entiteiten van de Vlaamse Overheid:
    de gewestelijke milieutoezichthouders, de gemachtigde ambtenaren in de zin van art. 16.6.6 DABM, de gewestelijke stedenbouwkundige inspecteurs, de inspecteurs onroerend / varend erfgoed, de wooninspecteurs, of de mensen die hen daarin administratief bijstaan.​

  • bij steden, gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden:
    de burgemeester, de gemeentelijke milieutoezichthouders, de gemeentelijk stedenbouwkundige inspecteurs, of de mensen die hen daarin administratief bijstaan.​​

Deze herstelinstanties kunnen toegang krijgen tot alle processen-verbaal en verslagen van vaststelling m.b.t. VC Wonen, DABM, VCRO, het onroerend- en varenderfgoeddecreethet onroerend- en varenderfgoeddecreet, in functie van het opleggen of doen opleggen van rechterlijke of bestuurlijke herstel – of beveiligingsmaatregelen in het kader van hun bevoegdheden.

Herstelinstanties in de zin van het scheepvaartdecreet zullen enkel de eigen dossiers kunnen zien, wat in een volgend BVR mogelijks gewijzigd wordt.

Om te vermijden dat herstelinstanties regelmatig zouden moeten switchen tussen de handhavingsbibliotheek en het sanctieregister, hebben we voorzien dat de informatie, die zij kunnen raadplegen in het sanctieregister, ook getoond wordt in de handhavingsbibliotheek.
(Zie ook Informatie over de Handhavingsbibliotheek | Opleidingsmateriaal )

 

Waar vindt u de handhavingsbibliotheek?

De handhavingsbibliotheek is enkel consulteerbaar via een user interface, op https://databank.handhavingsplatform.vlaanderen.be
Klik door naar ‘zoeken in de handhavingsbibliotheek’.

 

Opleidingsmateriaal

U vindt hieronder een e-learning die antwoord geeft op de volgende vragen:

  • Wat is de handhavingsbibliotheek? Wat kan je daarin zien?

  • Wie kan toegang krijgen tot de handhavingsbibliotheek, en onder welke voorwaarden?

  • Waar vind je de handhavingsbibliotheek? En hoe zoek je er iets in op?

  • Hoe zien de dossiers eruit in de handhavingsbibliotheek?

Om de presentatie te bekijken dient u het bestand te downloaden door op dit icoontje te klikken: image-20240311-125544.png



Instructies om toegang te verkrijgen

  1. Eerst zet de beheerder van justitie en handhaving de toegang open voor je organisatie en informeert de betrokkenen dan.

  2. De verantwoordelijke van je organisatie bepaalt welke gebruikers precies toegang mogen hebben tot het handhavingsplatform.

  3. De lokale beheerder opent tenslotte de toegang voor individuele personen, als volgt:

    • Hij kent het gebruikersrecht ‘AJH VHP Handhavingsbibliotheek gebruiker’ toe aan die personen.

    • Hij kent aan die personen de contexten toe i.f.v. hun bevoegdheid.
      Meer details, en een excelbestand als handig hulpmiddel, vindt u onderaan op deze pagina:
      Informatie voor lokale beheerders