Glossarium

Glossarium

Home
Terug naar algemene info over VHP

 

Lijst van opgenomen termen:

 

Aanmaning

Een ‘aanmaning’ is niet te verwarren met een ‘waarschuwing’. Een aanmaning is een eerste stap waarbij de vermoedelijke overtreder de kans krijgt om over te gaan tot herstel zonder dat er zware gerechtelijke of bestuurlijke procedures opgestart worden.
De herstelinstantie kan een overtreder dan met herstelplicht aanmanen tot administratieve regularisatie, de uitvoering van maatregelen gericht op feitelijk herstel en de uitvoering van inperkende maatregelen. De aanmaning vermeldt de termijn waarin dat moet gebeuren en de administratieve formaliteiten die daarvoor moeten worden vervuld.
Gedurende de termijn kan de herstelinstantie geen herstel vorderen of een beslissing nemen. De aangemaande overtreder is verplicht de administratieve regularisatie of de uitvoering van de maatregelen die in de aanmaning zijn beschreven, te melden, en daarvan de nodige bewijzen te leveren.

Een aanmaning gaat uit van een herstelinstantie. Door er tijdig gevolg aan te geven en vrijwillig tot herstel of regularisatie over te gaan, voorkomt de overtreder dat er door de aanmanende herstelinstantie herstel wordt gevorderd of een procedure wordt opgestart om publieke herstelmaatregelen op te leggen. Strafrechtelijke of bestuurlijke vervolging blijven steeds mogelijk, m.i.v. van de mogelijkheid voor de strafrechter om ambtshalve een publieke herstelmaatregel op te leggen zolang het herstel niet is gerealiseerd.

Adressant

De belanghebbenden binnen een maatregelen- en/of hersteldossier aan wie de maatregelen opgelegd worden.

Akte 85 §4 KVH

De akte waarin melding gemaakt wordt van het feit dat er definitieve publieke herstelmaatregelen rusten op het over te dragen goed of recht, die nog niet zijn uitgevoerd. Zo een akte moet verplicht worden opgesteld door de notaris bij de verkoop van een onroerend goed, indien er nog geen attest van doorhaling bestaat. De akte verleent de bevoegde herstelinstantie het recht om de publieke herstelmaatregelen in de plaats en op kosten van de nieuwe eigenaar uit te voeren, onverminderd de verplichtingen van de personen ten aanzien van wie die maatregelen zijn bevolen, en op voorwaarde dat de titel tegen die laatsten nog altijd uitvoerbaar is.

Attest van niet-uitvoering

De bevoegde herstelinstantie controleert een melding van uitvoering van een opgelegde maatregel, en brengt de melder op de hoogte van het resultaat van de controle. Als de uitvoering als niet uitgevoerd of onvolledig wordt beschouwd, wordt een attest van niet-uitvoering opgemaakt en bezorgd aan de melder en eventuele andere herstelplichtigen.

Attest van uitvoering of doorhaling

De bevoegde herstelinstantie controleert een melding van uitvoering van een opgelegde maatregel, en brengt de melder op de hoogte van het resultaat van de controle. Als de volledige uitvoering van de opgegeven maatregelen kan worden vastgesteld, wordt een attest van uitvoering opgemaakt en bezorgd aan de melder en eventuele andere herstelplichtigen.

Behalve in geval van bewijs van het tegendeel, geldt alleen het attest van uitvoering als bewijs van het herstel en van de datum van het herstel.

De bevoegde herstelinstantie levert, ambtshalve of op vraag van een belanghebbende of een notaris, een attest van doorhaling af, wanneer de in een bestuurlijke of gerechtelijke eindbeslissing oplegde publieke herstelmaatregelen uitgevoerd, ingetrokken of niet langer uitvoerbaar zijn.

Beboetingsinstantie

De personeelsleden of de entiteiten van de Vlaamse overheid die binnen hetzelfde beleidsdomein of voor dezelfde regelgeving door de Vlaamse Regering belast zijn met de bestuurlijke vervolging en sanctionering van bepaalde misdrijven of inbreuken

Bekrachtiging (van een beveiligingsbeslissing)

Een beveiligingsbeslissing die door een toezichthouder is opgelegd, vervalt als ze niet binnen een termijn (veertien dagen voor het KVH) na de datum waarop ze is genomen, wordt bekrachtigd door een bevoegde herstelinstantie. Door de bekrachtiging wordt de beveiligingsbeslissing beschouwd als een beslissing van de herstelinstantie die haar bekrachtigd heeft.

Belanghebbende

Een belanghebbende is een persoon of organisatie die betrokken is in of bij een handhavingsproces, er invloed van ondervindt of zelf invloed kan uitoefenen op een specifieke beslissing, dossier, enz.
In het kader van handhaving kunnen belanghebbenden bijvoorbeeld zijn: de vermoedelijke overtreder, het parket, de beboetingsentiteit, een inspectiedienst, een lokaal bestuur, een adressant, enz.

Bestuurlijke beveiligingsbeslissing

Het besluit van de toezichthouder of de herstelinstantie, waarin wordt beslist over het opleggen van beveiligingsmaatregelen

Bestuurlijke handhaving

Naar aanleiding van een inbreuk of misdrijf tegen de Vlaamse wetgeving, kan een beboetingsinstantie een bestuurlijke sanctie opleggen indien er niet strafrechtelijk vervolgd wordt.

Bestuurlijke herstelbeslissing

Het besluit van de herstelinstantie, waarin wordt beslist over het opleggen van  publieke herstelmaatregelen

Bestuurlijke herstelprocedure

Binnen deze procedure kan de herstelinstantie aan overtreders met een herstelplicht publieke herstelmaatregelen opleggen, zo nodig aangevuld met inperkende maatregelen en de betaling van kosten om de vereiste maatregelen te bepalen. Dat gebeurt via een bestuurlijke herstelbeslissing in de vorm van bestuursdwang of een bestuurlijk herstelbevel.

De herstelplichtige wordt via een beveiligde zending op de hoogte gebracht van de opstart van de procedure. Onder andere het mondeling horen en het kennisgeven van de eindbeslissing maken ook deel uit van de bestuurlijke herstelprocedure. 

Bestuurlijke sanctie

Een sanctie, andere dan een tuchtsanctie, die gericht is op leedtoevoeging en die in eerste instantie opgelegd wordt door een bestuur

(Bestuurlijk) sanctiedossier

Het dossier dat door de beboetingsinstantie wordt samengesteld met het oog op de bestuurlijke vervolging van daartoe geïdentificeerde personen

Bestuurlijk sepot

De voorlopige en herroepbare beslissing van de beboetingsinstantie om geen bestuurlijke vervolging in te stellen

Bestuursdwang

Bestuursdwang laat de herstelinstantie toe om (onmiddellijk) tot de ambtshalve uitvoering van de maatregel over te gaan, in de plaats en op kosten van de overtreder.

Beveiligingsmaatregelen

Inperkende maatregelen of maatregelen die moeten voorkomen dat misdrijven, inbreuken of normschendingen worden gepleegd of verder gezet

Dagvaarding

Een dagvaarding is een officiële, schriftelijke oproeping om voor het gerecht te verschijnen. Dat kan een burgerlijke rechtbank zijn (bijvoorbeeld vrederechter, rechtbank van eerste aanleg, arbeidsrechtbank, rechtbank van koophandel enz.) of een strafrechtbank (bijvoorbeeld de politierechtbank, de correctionele rechtbank enz.).

De dagvaarding is een exploot dat betekend wordt door de gerechtsdeurwaarder in een burgerlijke procedure of in een strafproces en vermeldt waar het in de zaak om gaat, op welke gronden de eis berust en waar de zaak zal behandeld worden.

Dwangsomtermijn

Bepaling dat de veroordeelde pas na verloop van een zekere termijn de dwangsom zal kunnen verbeuren. Deze dwangsomtermijn vangt steeds aan na de betekenis en is strikt te onderscheiden van de hersteltermijn. Deze kan overlappen, volgen na of afwezig zijn in combinatie met de hersteltermijn.

Gedraging

Handelen of nalaten te handelen

Gerechtelijke beveiligingsbeslissing

De herstelinstantie kan aan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg verzoeken om beveiligingsmaatregelen te bevelen als ernstige schade aan publieke belangen die door Vlaamse regelgeving zijn is beschermd, imminent is. De beslissing van de voorzitter om deze maatregelen te bevelen wordt een gerechtelijke beveiligingsbeslissing genoemd.

Gerechtelijke herstelbeslissing

De rechter kan publieke herstelmaatregelen, zo nodig aangevuld met inperkende maatregelen, opleggen aan overtreders met een herstelplicht. De strafrechter beslist daartoe ambtshalve of op vordering van de herstelinstantie of het openbaar ministerie. De burgerlijke rechter beslist op vordering van de herstelinstantie. Deze beslissingen worden gerechtelijke herstelbeslissingen genoemd.

Handhavingsdossier

Een verzameling van documenten die betrekking hebben op

  • Welomschreven feiten

  • Een of meerdere kwalificaties (wetgeving / besluitvorming / besluit)

  • Een of meerdere personen of organisaties

Een handhavingsdossier blijft bestaan, ook als er later een bestuurlijk sanctie- en/of bestuurlijk hersteldossier wordt opgesteld. Het handhavingsdossier kan beschouwd worden als de basis waarop het sanctie- of hersteldossier wordt samengesteld.

 

Handhavingsbibliotheek

In de handhavingsbibliotheek gebeurt de ontsluiting, bedoeld in artikel 80 van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving, van welbepaalde gegevens van het digitaal klassement waartoe men rechten heeft gekregen via een BVR, op een ‘need to know’ basis, na advies van het VTC.
Concreet kan men deze informatie zien:

  • Het huidige BVR voorziet dat alle verslagen van vaststelling en PV’s van Omgeving (DABM, VCRO, onroerend- en varenderfgoeddecreet, VC Wonen) kunnen bekeken worden.

  • Daarnaast kan men ook zien waarvoor men gemachtigd is in de andere toepassingen, namelijk de aansluitertoepassing, het sanctieregister en het maatregelenregister.

Het raadplegen van de handhavingsbibliotheek laat dus toe om een breder zicht te krijgen van de inbreuken en misdrijven die bijvoorbeeld in een bepaalde regio of binnen een bepaalde regelgeving geregistreerd werden.

Handhavingscollege

Het Vlaams bestuursrechtscollege, vermeld in artikel 2, 1° a) van het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges

Herstelbevel

In een herstelbevel wordt aan de overtreder een hersteltermijn toegekend om de opgelegde publieke herstelmaatregel zelf uit te voeren en om daarvan het bewijs te leveren. De overschrijding van de voormelde termijn geeft aanleiding tot het verbeuren van een dwangsom of de toepassing van bestuursdwang.

Hersteldossier

Het dossier dat door de herstelinstantie wordt samengesteld met het oog op de beoordeling of publieke herstelmaatregelen moeten worden opgelegd aan daartoe geïdentificeerde personen. Een hersteldossier is individueel.

Herstelinstantie

De bestuurlijke instantie of personen die voor Vlaamse regelgeving zijn aangewezen om toe te zien op herstel en beveiliging conform dit decreet

Herstelschikking

De overeenkomst tussen de herstelinstantie en overtreders of andere belanghebbenden, gericht op het vrijwillig herstel van publieke schade en opgenomen in een uitvoerbare authentieke akte

Herstelvordering

De rechter kan publieke herstelmaatregelen opleggen aan overtreders met een herstelplicht.

  • De strafrechter beslist daartoe ambtshalve of op vordering van de herstelinstantie of het parket.

  • De burgerlijke rechter beslist op vordering van de herstelinstantie.

In de vordering kan naast de maatregelen, de terugbetaling worden geëist van de kosten die gemaakt zijn om de vereiste herstelmaatregelen te bepalen.

Inbreuk

Gedragingen die op grond van de geschonden Vlaamse regelgeving uitsluitend met bestuurlijke sancties gesanctioneerd kunnen worden

Inperkende maatregelen

Maatregelen die moeten voorkomen dat publieke verliezen optreden of nog verder toenemen

Kennisgeving

Kennisgeving betekent ‘bekendmaking, mededeling’. Een kennisgeving is vooral van belang bij de mededeling van een beslissing, omdat de ontvangst van de kennisgeving het startpunt kan markeren van sommige termijnen, bv. het voornemen om bestuurlijk te vervolgen, van de boetebeslissing. In het kader van handhaving kan het bijvoorbeeld gaan om het delen van een stuk met het parket of met een betrokken gemeente, of het sturen van een brief naar een vermoedelijke overtreder.

Locatie

Aanduiding van een geografische positie, waar een feit zich voorgedaan heeft, d.m.v.

  • een adres, met eventuele vermelding van perceel of gebouw(eenheid)

  • een capakey, d.i. een authentieke identificator van een perceel in België

  • andere, bijvoorbeeld coördinaten

Maatregelendossier

Een maatregelendossier wordt aangemaakt naar aanleiding van het vaststellen van publieke schade die voortvloeit uit vastgestelde feiten. Dit dossier bevat de publieke schade en alle beslissingen die daarover genomen worden met uitzondering van het gevolg van de herstelprocedure.

Melding van uitvoering

Personen die de aan hen opgelegde publieke herstel- en beveiligingsmaatregelen uitvoeren, zijn verplicht dat onmiddellijk te melden aan de bevoegde herstelinstantie. Soms moeten bij de melding stukken en bewijselementen worden gevoegd, die het gemelde herstel aannemelijk maken.

Misdrijf

De gedragingen die op grond van Vlaamse regelgeving met straffen kunnen worden gesanctioneerd

Normschending

De gedragingen die uitdrukkelijk door Vlaamse regelgeving als normschending zijn aangewezen.
Die gedragingen zijn verboden, zonder dat ze een misdrijf of een inbreuk uitmaken

Onregelmatigheid

Een toestand, gebeurtenis of gedraging die in strijd is met Vlaamse regelgeving tot stand is gebracht

Opsporing

Handelingen die ertoe strekken misdrijven of inbreuken, hun daders en de bewijzen ervan op te sporen en gegevens te verzamelen die dienstig zijn voor de strafrechtelijke of bestuurlijke vervolging en beslissingen in het kader van herstel of beveiliging kunnen ondersteunen

Publieke herstelmaatregelen

Maatregelen gericht op het herstel van publieke schade

Publieke schade

De onregelmatigheden die het misdrijf, de inbreuk of de normschending vormen of er het gevolg van zijn, en de publieke verliezen die met deze onregelmatigheden gepaard gaan

Publieke verliezen

Een reële krenking van het algemeen belang dat beschermd wordt door de Vlaamse regelgeving die is geschonden

Rechtsbrononderdeel

Wanneer een vastgesteld feit wordt gedocumenteerd in het VHP, dan kan dit feit gelinkt worden aan een of meerdere rechtsbrononderdelen. Dit is een onderdeel van een rechtshandeling op een willekeurig niveau van nauwkeurigheid, zoals een hoofdstuk, een artikel, een alinea of een lijstitem. Het VHP is gelinkt met de Vlaamse Codex die alle Vlaamse regelgeving bevat en identificeert.

Referentietoestand

De toestand zoals die bestond voordat de normschending, de inbreuk  of het misdrijf werd gepleegd

Sanctiebeslissing

Een beslissing waarin bestuurlijke sancties worden opgelegd

Sanctiedossier

Wanneer in een handhavingsdossier wordt beslist om een vermoedelijke overtreder voor een of meerdere vastgestelde feiten te vervolgen, dan stelt de beboetingsinstantie een sanctiedossier op.
Een handhavingsdossier kan meerdere sanctiedossiers bevatten, en andersom kan één sanctiedossier ook gelinkt zijn aan meerdere handhavingsdossiers.

Straf

Een sanctie die gericht is op leedtoevoeging en die alleen door een rechtbank kan worden opgelegd

Stuk

Een stuk is een eenheid van bewijs ter ondersteuning van een feit. Voorbeelden hiervan zijn een proces-verbaal, een verslag van vaststelling, een brief die werd gestuurd, een foto van een vastgesteld feit, enz. Alle stukken die bepalend zijn om een  beslissing te kunnen nemen m.b.t. sanctionering, dienen deel uit te maken van het sanctiedossier, en dus opgeladen te worden in het VHP.

Toezicht

Een handeling die erop gericht is om de naleving van Vlaamse regelgeving te controleren

Toezichthouder

Een persoon die bevoegd is om toezicht en opsporing uit te oefenen

Uitvoerbaar waarmerken

Zodra er een beslissing is uitgesproken moet deze uitvoerbaar gewaarmerkt worden. Dit uitvoerbaar waarmerken gebeurt door de beboetings- of herstelinstantie die de beslissing heeft genomen. Een uitvoerbaar gewaarmerkte beslissing is vatbaar voor gedwongen tenuitvoerlegging, bijvoorbeeld door een gerechtsdeurwaarder.

Vastgesteld feit

Een gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat, doordat het ofwel zintuiglijk waargenomen ofwel instrumenteel gemeten kan worden. Binnen het VHP kunnen 1 of meerdere vastgestelde feiten gekoppeld worden aan een handhavingsdossier. Er zijn verschillende types vastgestelde feiten, bijvoorbeeld een misdrijf, een inbreuk, een normschending, enz. Een vastgesteld feit moet in het VHP voorzien worden van een omschrijving en een datum van vaststelling. Daarnaast kan het ook aangevuld worden de periode waarin het feit vermoedelijk gepleegd werd, en met één of meerdere rechtsbrononderdelen, locaties, belanghebbenden en stukken.

Verwijsdocument

In de gevallen waarbij het document te groot is om in de eBox (of op papier) afgeleverd te worden, wordt een verwijsdocument afgeleverd om toch maximaal digitaal te werken. In het verwijsdocument staat een link waarmee men, na sterk aan te melden, bijvoorbeeld aan de hand van eID, toegang krijgt tot het eigenlijke document dat niet afgeleverd kon worden. Afhankelijk van de soort ontvanger verwijst de link naar een ander platform. Voor burgers is dit Mijn Burgerprofiel, voor ondernemingen E-loket Ondernemers en voor aangesloten partijen en overheidsinstanties is dit het Vlaams Handhavingsplatform.

Vlaamse Inspectiedienst

Een entiteit van de Vlaamse overheid die binnen hetzelfde beleidsdomein of voor dezelfde regelgeving belast is met de handhaving van Vlaamse regelgeving

Vlaamse regelgeving

De normen die rechtstreeks op de rechtsonderhorige van toepassing zijn en die een aangelegenheid regelen waarvoor het Vlaamse Gewest of de Vlaamse Gemeenschap bevoegd is

Verlenging hersteltermijn

Om de vrijwillige en integrale uitvoering alsnog mogelijk te maken, kan de uitvoeringstermijn van publieke herstel- en beveiligingsmaatregelen worden verlengd of vervangen door een nieuwe uitvoeringstermijn. Dat gebeurt in een schriftelijke overeenkomst tussen alle herstelplichtigen die in de titel zijn aangewezen of hun rechtsopvolgers en de herstelinstantie die de titel heeft verkregen.

Waarschuwing

Een ‘waarschuwing’ is niet te verwarren met een ‘aanmaning’. In overeenstemming met de algemene beleidslijnen kunnen toezichthouders een waarschuwing richten tot de overtreder, met het verzoek zich binnen een bepaalde termijn in regel te stellen, de schadelijke gevolgen van het misdrijf / de inbreuk / de normschending te herstellen, en het bewijs daarvan te verschaffen. Enkel indien de termijn tot regularisatie of de bewijsvoering over de regularisatie wordt genegeerd, wordt er een proces-verbaal of verslag van vaststelling opgesteld of aangifte gedaan.

Een waarschuwing gaat dus uit van een toezichthouder, en biedt de overtreder de mogelijkheid om te vermijden dat een proces-verbaal of verslag van vaststelling wordt opgesteld in ruil voor een tijdig herstel en het leveren van bewijs daarvan. Door gevolg te geven aan de waarschuwing, kan de overtreder de facto zowel een straf of sanctie als een maatregel vermijden. Het parket en de beboetingsinstantie worden dan immers niet op de hoogte gebracht van het gepleegde misdrijf of de gepleegde inbreuk, terwijl het opleggen van een publieke herstelmaatregel zonder voorwerp is geworden.