/
FAQ - voor burgers en ondernemingen

FAQ - voor burgers en ondernemingen

Overzicht van beschikbare vragen:

 

 

Ik kan op Mijn Burgerprofiel (voor burgers) of E-Loket (voor ondernemingen), eigen sanctiedossiers bekijken, en stukken die kennisgegeven werden door andere entiteiten. Die dossiers / stukken bevatten persoonlijke gegevens en informatie over de overtreding. Is dat wel veilig?

Ja.

Bent u een burger, dan bent u de enige persoon die de eigen persoons- en overtredingsgegevens raadplegen. Dat is beveiligd, net zoals alle andere persoonlijke gegevens die op Mijn Burgerprofiel gepubliceerd worden over u.

Bent u een onderneming, dan kunnen per definitie enkel de wettelijke vertegenwoordigers van betrokken ondernemingen de sanctiedossiers m.b.t. de onderneming en de stukken, kennisgegeven aan de onderneming, raadplegen. Dat is beveiligd.
Het is echter mogelijk om één of beide rechten ook toe te kennen aan een (aantal) medewerker(s). Lees hieronder verder.

Ik ben zaakvoerder van een onderneming. Hoe kan ik ervoor zorgen dat een (aantal) medewerker(s) toegang krijgen tot de stukken die kennisgegeven werden via een brief met een weblink?

Telkens wanneer u als onderneming een schrijven met daarin een weblink ontvangt in uw professionele e-box , dan kan u de achterliggende stukken bekijken door op de weblink te klikken. Ook achteraf kan u de stukken nog steeds raadplegen op e-loket ondernemers.
Per definitie krijgen alleen de wettelijke vertegenwoordigers toegang, maar zij kunnen het gebruikersrecht ‘Justitie en handhaving - Handhavingsberichten - Vlaanderen' ook toekennen aan een (aantal) andere medewerker(s) via gebruikersbeheer.

Omgekeerd kan een medewerker ook zelf toegang tot de stukken op E-Loket aanvragen via zelfregistratie.

Ik ben zaakvoerder van een onderneming. Hoe kan ik ervoor zorgen dat een (aantal) medewerker(s) toegang krijgen tot de sanctiedossiers van mijn onderneming?

Per definitie krijgen alleen de wettelijke vertegenwoordigers toegang, maar zij kunnen het gebruikersrecht ‘Justitie en handhaving - Sanctieregister - Vlaanderen' ook toekennen aan een (aantal) andere medewerker(s) via gebruikersbeheer.
Omgekeerd kan een medewerker ook zelf toegang tot de sanctiedossiers vragen via zelfregistratie.

 

Welke gegevens kan ik als vermoedelijke overtreder wel/niet raadplegen via Mijn Burgerprofiel of E-Loket in het handhavings- en/of sanctiedossier?

De vermoedelijke overtreder kan enkel iets raadplegen in Mijn Burgerprofiel of E-Loket indien er een sanctiedossier werd opgesteld. Hij / zij zal dan alle stukken (documenten) in het sanctiedossier kunnen raadplegen inclusief metadata (zoals beschrijving vervolgde feiten, locatie, rechtsbrononderdelen, …). Opgelet: een sanctiedossier ontstaat wanneer de beboetingsinstantie beslist heeft om de vermoedelijke overtreder bestuurlijk te vervolgen. Is dat niet het geval, dan zal de vermoedelijke overtreder niets kunnen zien via Mijn Burgerprofiel of E-Loket.

Ik zie dat de gegevens in mijn sanctiedossier in Mijn Burgerprofiel (in geval van burgers) of E-Loket (in geval van ondernemingen) niet kloppen. Wie kan helpen?

U kan contact opnemen met vhp.support@vlaanderen.be en voegt hierbij alle informatie toe (dossiernummer, screenshots, foutmelding, foute gegevens, ...) opdat we kunnen achterhalen wat er precies fout is, en wie dit kan corrigeren.

Wat betekenen onderstaande zegels onderaan de documenten die we ontvangen?

Er zijn twee verschillende zegels, afhankelijk van het feit of het originele document e-ID ondertekend werd of niet:

image-20231221-130639.png

 

image-20231221-130652.png

 

De zegel geeft aan dat het originele document werd opgeladen in het Vlaams Handhavingsplatform, en correct geborgd werd. Dat houdt in dat het origineel document beveiligd bewaard wordt en dat er een afgeleid document beschikbaar gesteld wordt in PDF formaat, dat inhoudelijk identiek is aan het origineel, en dat door middel van een zegel verwijst naar het Vlaams Handhavingsplatform dewelke de authentieke bron is van het origineel. Het afgeleid document wordt voorzien van een gekwalificeerd certificaat en heeft een gelijke bewijswaarde als het originele document.